Konvekciós fűtés (hőáramlásos)

Konvekciós fűtés a Thermor elektromos konvektoroknál

A panelek (valójában konvektorok) fűtésmechanizmusa a következő: a fűtőtest alján beáramlik a hideg levegő, mely a panel belsejében a lamellás fűtőegységen keresztül felmelegszik, és a magas hőmérséklet különbség miatt az előre nyúló bordákon keresztül a meleg levegő beáramlik a légtérbe.

Nincs benne sem ventilátor, se izzószál, mely égetné és keringetné a port, az egészségre semmilyen ártalmas, vagy kétes fizikai és élettani hatást nem okoz. Egyszerűen, a termodinamika elvén működik.

A legjobb hatásfokot megfelelő magasságban (a padlótól 12-20 cm ) a falra szerelve adják le. Régebben javasolt volt az ablak alatti elhelyezés a friss levegő áramlásba való hozzákeverése céljából, de a mai ablakoknál ez gyakorlatilag nem számottevő. (Egy jobb fűtőtest szellőztetéskor pl. lekapcsol:)

thermor konvekciós fűtés

És vigyázzunk: ugyan nem fog párásodni az ablak, ha alá tesszük a fűtőteste, de mire a mennyezetig ér a melegített levegő, az jelentősen visszahűl az ablakok relatív rossz hőszigetelése miatt, azaz egy belső falon elhelyezett konvektor nagy valószínűséggel jobb “hatásfokkal” dolgozik, kevesebbet fogyaszt.

A konvektorok működésük közben gyakorlatilag egy nagyon finom levegőhengert mozgatnak a helyiségen belül. A fűtőtestnél felfelé áramlik, a mennyezet alatt végigmegy a másik falig, ahol leáramlik a padlóig és a padlószinten a lehűlt levegőt szívja be újra a konvektor.

Fontos, hogy a konvekciós fűtés nem  infrafűtés, hiszen az infrafűtés közvetítő közeg (levegő) nélkül működik.

Az elektromos konvektorok (fűtőpanelek) és a konvekciós fűtés hosszú idő óta nagy népszerűségnek örvendenek az észak- és nyugat-európaiak körében.

Tiszta fűtési mód, a kazánoknál és más rendszereknél lényegesen olcsóbban és egyszerűbben telepíthetőek.

A napjainkban forgalmazott konvektorok már általában lamellás speciális alumínium ötvözet fűtőbetéttel (nem kerámia:)) melegítik a lemezek között áramló levegőt. Ez az egysoros, kétsoros vagy X keresztmetszetű fűtőbetét hővédelemmel ellátott, csak 3-400 fokos hőmérsékleten működik, így a hatásfoka is jobb, mint a régi izzószálas fűtőtesteké!

Általában beépített, ritkábban pedig cserélhető termosztát végzi a vezérlést elektronikusan (processzoros vezérlés) vagy nagyon ritkán mechanikus ki- és  bekapcsolással. Általában nincs teljesítmény vezérlés, vagy megy vagy nem a teljes teljesítménnyel:)